Voor begeleiding bij kinderen onder de 12 jaar, werk ik voornamelijk met jullie als ouders. Jullie kennen jullie kinderen het beste, daarnaast vind ik het belangrijk om de zelfredzaamheid van ouders (gezinnen) te bevorderen. Door met jullie in gesprek te gaan, kunnen jullie zelf binnen jullie gezin gaan werken aan wat jullie willen veranderen.
Bij mij staat werken aan de hechtingsrelatie centraal. Daarmee biedt je als ouders een omgeving waarin een kind zich naar zijn potentieel kan ontplooien.
Vragen als; wat is voor jullie als ouder belangrijk in de opvoeding en hoe kunnen jullie elkaar hierin versterken? Hoe kunnen jullie dit vormgeven binnen jullie gezin? Zullen zeker behandeld worden.
Als ouder werken aan wat er nog aandacht nodig heeft in jezelf, kan ook veel verschil maken! Dat kan rust brengen, in jezelf, in de relatie en in je gezin. Het kan je meer stevigheid en flexibilteit geven. Op die manier creëer je als ouder een veilige sfeer wat de hechting en de ontwikkeling van jullie kind(eren) ten goede komt.
Het wordt mogelijk om patronen die van generatie op generatie worden doorgegeven te doorbreken. Wat heb jij meegekregen in jouw opvoeding? Wanneer wordt dit geraakt en reageer je vanuit dit stuk in jezelf?
Mijn opgedane kennis vanuit hechting en systeemgericht werken zal ik hierbij inzetten.
Naast de ouderbegeleiding zijn sessies met de kinderen ook mogelijk. Je kunt hierbij denken aan omgaan met niet-helpende gedachten, leren voelen en hoe kun je dit uiten, omgaan met sociale situaties, omgaan met een scheiding. Ik zal hierbij de betrokkenheid van ouders/verzorgers vragen.
Ik heb zelf veel ervaring op het gebied van kinderen met hoogbegaafdheid en dubbel bijzondere kinderen, de combinatie HB/ASS. Vanuit die ervaring en kennis vanuit mijn opleiding en de studie psychologie van hoogbegaafdheid, kan ik begeleiding bieden.
Het leven kan soms best ingewikkeld zijn, zeker in het leven van een jongere kunnen emoties en ervaringen als overweldigend voelen.
Er verandert heel veel; hoe je je voelt, de school waar je naartoe gaat, wat er van je verwacht wordt. Het is allemaal niet niks. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid, angst, somberheid of eenzaamheid.
Merk je dat je aan het vermijden of verdoven bent door bijvoorbeeld te gamen, social media of middelengebruik, situaties uit de weg te gaan en wil je dat anders gaan aanpakken?
Wil je keuzes kunnen maken in verbinding met jezelf en wat voor jou belangrijk is?
Wil je meer in contact komen met leeftijdsgenoten en weet je niet hoe?
Loopt het thuis niet zo lekker en wil je daar zelf anders in reageren?
Zijn je ouders gescheiden en heb je moeite met deze situatie om te gaan?
Zou je het fijn vinden om met een neutraal persoon te kunnen praten hierover?
Je bent welkom!
Verlies ervaringen zijn onlosmakelijk verbonden met het leven. We krijgen er allemaal mee te maken van jong tot oud. Deze verliezen kunnen een rouwproces in gang zetten, wat heel overweldigend kan voelen.
Ik kan je meer inzicht geven in jouw proces van verlies en rouw. Voor iedereen is dit een geheel eigen en uniek proces.
Dit kan gaan om begeleiding bij;
Als het gaat om begeleiding van een kind met een verlieservaring zal ik de ouders/verzorgers/belangrijke ander betrekken. Ik werk systemisch, dat betekend; met de belangrijke mensen om het kind heen. Samen creëren we de zorg rondom een kind.
Dit doe ik door o.a Psycho-educatie te geven over het rouwproces in de verschillende leeftijdsfasen.
Ik kan een begeleidingsmethode inzetten, die het kind uitnodigt te praten over diegene die hij/zij mist, herinneringen ophalen en onderzoeken wat je kan helpen als hij/zij het lastig heeft.
In het kort gezegd; ACT.
ACT is een methode om bijvoorbeeld door mindfulness tot verstilling en bewustwording te komen. Te voelen wat er binnen in jou speelt. Zo kun je bewust worden van jouw manier van leven, en wat dit je tot nu toe brengt. In hoeverre leef jij naar wat jij belangrijk vindt? Vanuit welke motivatie maak jij je keuzes? Hierin maak ik een onderscheid in het effect op korte termijn en lange termijn. Het zou je kunnen verbazen wat het verschil hierin voor een effect kan hebben.
En terwijl je die keuzes maakt, wat zeg je dan tegen jezelf? Wat zegt die innerlijke criticus en hoeveel waarde hecht je hieraan? Is het mogelijk om op een andere manier om te gaan met die innerlijke criticus?
ACT is een methode om je uit te dagen iets buiten je comfortzone te gaan doen. Welk inzicht levert dit jou op?
Leven naar jouw waarden in verbinding met jezelf geeft een waardevol leven.
ACT is een geweldige methode om die verbinding met jezelf te bevorderen.